måndag 21 januari 2013

En dörr är inte bara en dörr.

Dörrarna i vårt hus har alla sin egen historia. Tre av innerdörrarna som vi ska använda till sovrummen på övre plan, kommer från ett hus byggt 1907 och där har dom suttit sedan huset byggdes. Dom har fem speglar och var målade minst fem gånger med olika typer av färger när vi hämtade dom. Mr D har tillbringat många timmar med att skrapa bort all färg, lager för lager och när det var klart fick jag ta över och slipa, spackla och måla. Nu står dom snällt och väntar på att få nya fina gångjärn och dörrhandtag.Vi har från början drömt om pardörrar med överljus och speglar och det stod högt på vår önskelista.När man bygger ett hus finns troligtvis en budget att förhålla sig till och det är inte alltid den räcker till för önskemålen man har.   

Därför har vi letat med ljus och lykta efter fantastiska dörrar med rätt pris och nu tror jag faktiskt att vi hitta dom alla. Som jag berättat tidigare ska pardörren med glasparti få pryda sin plats mellan hall och dom stora umgänges ytorna, kök, vardagsrum och matsal/glasveranda. Pardörren kommer även få ett sidoljus, för att lite mer ljus ska leta sig in till entrén. Den här pardörren kommer från Nyköping och har suttit på Sörmlandsnytt tidningsredaktion. Den är väldigt vacker men har tyvärr inte behandlats så väl. Dörren har många lager färg som måste skrapas bort och kräver en hel del innan den kan bli som vi vill ha den men desto roligare när den är klar. 


Den här fina enkeldörren ramlade vi över av en slump när vi efter en vecka i Jämtland, passerade Schöns snickeri i Glösbo, mellan Bollnäs och Söderhamn. Vi tog en liten omväg och knackade på det här charmiga lilla snickeriet för att helt enkelt fråga om dom hade några fina dörrar att sälja och det visade sig att de hade dom, till vår stora lycka. Den här dörren ska få en ny färg i form av Jotuns Grå skiffer, samt ett överljus. Den är tänkt att använda till groventrén/tvättstugan.    
Bilder: SkärgårdsVillan
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar